Prenatale screening

Prenatale screening is onderzoek dat u kunt laten doen tijdens de zwangerschap. Hieronder worden de mogelijkheden uitgelegd.
In het SJG Weert kan de combinatietest en het structureel echoscopisch onderzoek worden aangevraagd.
Het is tevens mogelijk om op eigen kosten een 3D of 4D echo te laten maken.
Medische echo’s zoals de type-1 of type-2 echo worden aangevraagd op grond van voorgeschiedenis of afhankelijk van bijzonderheden in je zwangerschap. Deze gebeuren in de Maastricht UMC.
De verloskundige of gynaecoloog zal dit voor u regelen.

NIPT

NIPT is een keuzemogelijkheid sinds 1 april 2017. Met de NIPT wordt bloed van de zwangere afgenomen en onderzocht in een laboratorium. Het laboratorium test het bloed op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). De uitslag van de NIPT kan niet-afwijkend of afwijkend zijn. De NIPT biedt geen 100% zekerheid. Bij een afwijkende uitslag kan uw kind toch geen trisomie hebben en is verder onderzoek nodig als bevestiging van de NIPT-uitslag. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. Deze wetenschappelijke studie zorgt er voor dat minder vrouwen dan voorheen worden doorverwezen voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Bij de NIPT is er geen risico op een miskraam. De kosten voor deze test bedragen 175 Euro.

Wilt u meer informatie over dit onderzoek?
Kijk dan op niptconsorium.nl

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken